28/08/2023

Ο όμιλος Lenovo ανακοίνωσε τα αποτελέσματα του πρώτου τριμήνου, καταγράφοντας μικτά έσοδα ύψους 12,9 δισεκατομμυρίων δολαρίων ΗΠΑ και καθαρά έσοδα 191 εκατομμυρίων δολαρίων ΗΠΑ. Τα έσοδα εκτός υπολογιστών αντιπροσωπεύουν το 41% των εσόδων του ομίλου, με το τμήμα που βασίζεται σε υπηρεσίες να επιτυγχάνει ισχυρή ανάπτυξη και διαρκή κερδοφορία – αποδεικνύοντας περαιτέρω την αποτελεσματικότητα της στρατηγικής έξυπνου μετασχηματισμού της Lenovo.

Ο όμιλος συνεχίζει να δρα προληπτικά για να διατηρήσει την αναλογία εξόδων /εσόδων σε ασφαλή επίπεδα ώστε να εξασφαλίσει βιώσιμη κερδοφορία, ενώ παράλληλα επενδύει σε περαιτέρω ανάπτυξη και μετασχηματισμό. Η Lenovo παραμένει πιστή στην δέσμευσή της για  μεσοπρόθεσμο διπλασιασμό των επενδύσεων του στην καινοτομία, ενώ ανακοίνωσε μια επιπλέον επένδυση ύψους 1 δισεκατομμυρίου δολαρίων ΗΠΑ σε τρία χρόνια, που θα εστιάσει στην επιτάχυνση της ανάπτυξης τεχνητής νοημοσύνης για επιχειρήσεις σε όλο τον κόσμο – και ειδικότερα σε συσκευές, υποδομές και λύσεις τεχνητής νοημοσύνης.

Παρά τις δυσκολίες του περασμένου τριμήνου και τις δυσμενείς μακροοικονομικές συνθήκες, η Lenovo βλέπει σημάδια σταθεροποίησης και βελτίωσης της αγοράς, με τις τιμές των εξαρτημάτων να πέφτουν στα χαμηλότερα πιθανά επίπεδα, ενώ πιστεύει ότι η αγορά συσκευών αναμένεται να ανακάμψει και να συνεχίσει την ανάπτυξή της το δεύτερο εξάμηνο του παρόντος οικονομικού έτους.

Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Lenovo, Yuanqing Yang, δήλωσε: «Το τελευταίο τρίμηνο, το μακροοικονομικό περιβάλλον παρουσίασε προκλήσεις και οι πωλήσεις σε hardware παρέμειναν σε φάση προσαρμογής, αλλά εμείς επιμείναμε στην εκτέλεση της στρατηγικής μας. Το επιχειρησιακό κομμάτι του ομίλου που αφορά σε Υπηρεσίες πέτυχε ισχυρή ανάπτυξη και διαρκή κερδοφορία. Το μείγμα εσόδων του ομίλου εκτός PC αυξήθηκε περαιτέρω από έτος σε έτος – αποδεικνύοντας την αποτελεσματικότητα των διαφοροποιημένων αναπτυξιακών μας προσπαθειών. Παραμένω συγκρατημένα αισιόδοξος για την ανάκαμψη μέσα στα επόμενα τρίμηνα. Καθώς συνεχίζουμε να οδηγούμε την καινοτομία και τον έξυπνο μετασχηματισμό, είμαι σίγουρος ότι μακροπρόθεσμα θα επανέλθουμε σε βιώσιμη κερδοφορία και ανάπτυξη».

1 δισεκατομμύρια δολάρια στην Τεχνητή Νοημοσύνη

Η Lenovo συνεχίζει να εστιάζει στην τεχνητή νοημοσύνη, έχοντας δημιουργήσει τα πλεονεκτήματά της στην υπολογιστική ισχύ από client to edge, σε cloud και network. Οι πρόσφατες καινοτομίες σε Large Language Models και περιεχόμενο που δημιουργείται με τεχνητή νοημοσύνη σηματοδοτούν ένα σημαντικό άλμα στην ανάπτυξη και την εφαρμογή της τεχνητής νοημοσύνης και ενισχύουν την υιοθέτησή της γενικότερα. Μέσα στα επόμενα τρία χρόνια, η Lenovo δεσμεύεται να επενδύσει 1 δισεκατομμύριο δολάρια επιπλέον σε τεχνολογίες τεχνητής νοημοσύνης που θα επικεντρωθούν κυρίως στην ανάπτυξη των ΑΙ συσκευών, υποδομή υπολογιστών ΑΙ-ready & AI-optimized και ενσωματωμένου περιεχομένου που δημιουργείται από τεχνητή νοημοσύνη στις έξυπνες λύσεις που προσφέρει, ώστε να βοηθήσει τους πελάτες της να βελτιώσουν την παραγωγικότητά τους.

Το ολοκληρωμένο χαρτοφυλάκιο τεχνητής νοημοσύνης της επιχειρησιακής μονάδας Infrastructure Solutions Group (ISG) την έχει κατατάξει στην τρίτη θέση στον κόσμο για την υποδομή hardware τεχνητής νοημοσύνης, ενώ είναι παράλληλα ηγέτης στον σχεδιασμό της επόμενης γενιάς συστημάτων AI που τροφοδοτούνται από την NVIDIA. Ο server Lenovo ThinkSystem SR675 V3  θα περιλαμβάνει σύντομα τις GPU NVIDIA L40S που ανακοινώθηκαν πρόσφατα και που θα βοηθήσουν τους επαγγελματίες παγκοσμίως να αναπτύξουν εφαρμογές τεχνητής νοημοσύνης όπως έξυπνα chatbot, εργαλεία αναζήτησης και σύνοψης για χρήστες σε όλους τους κλάδους. Η ISG επενδύει 100 εκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ για να αναπτύξει περαιτέρω το πρόγραμμα καινοτομίας τεχνητής νοημοσύνης, το οποίο έχει ήδη τελειοποιήσει   πάνω από 150 λύσεις τεχνητής νοημοσύνης αιχμής, περισσότερες από 70 πλατφόρμες βελτιστοποιημένες για τεχνητή νοημοσύνη, με 45 συνεργάτες ISV τον πρώτο χρόνο.

Η επιχειρησιακή μονάδα Solutions & Services Group (SSG) χρησιμοποιεί εκτενώς την τεχνητή νοημοσύνη σε όλο το χαρτοφυλάκιό της, συμπεριλαμβανομένης της προγνωστικής υποστήριξης με AI, τεχνητή νοημοσύνη ενσωματωμένη στις υπηρεσίες που προσφέρει, αλλά και κάθετες λύσεις επαυξημένες με AI.

Η επιχειρησιακή μονάδα Intelligent Devices (IDG) έχει ενσωματώσει την τεχνητή νοημοσύνη σε όλες τις πτυχές του κύκλου ζωής των συσκευών της, από τη χρήση τεχνητής νοημοσύνης για την ανάλυση στοιχείων συμπεριφοράς χρήστη που χρησιμοποιούνται στον σχεδιασμό νέων προϊόντων, τον έλεγχο πριν από την παραγωγή για κενά στον κώδικα, αλλά και την ίδια την διαδικασία κατασκευής, συμπεριλαμβανομένου του σχεδιασμού παραγγελίας ανταλλακτικών και των ποιοτικών επιθεωρήσεων. Η Lenovo ηγείται του μετασχηματισμού τεχνητής νοημοσύνης στους προσωπικούς υπολογιστές  – όπου, για να καλυφθούν οι ανάγκες του νέου όγκου εργασίας της τεχνητής νοημοσύνης, οι συσκευές θα πρέπει να είναι η ίδιες ΑΙ PC. Η Lenovo βλέπει το μέλλον των υπολογιστών AI ως ένα ανατρεπτικό, υβριδικό μείγμα τεχνολογιών αιχμής και cloud, που θα έχει ως αποτέλεσμα βελτιωμένη λειτουργικότητα, ταχύτητα, δημιουργικότητα και καθηλωτικές ρεαλιστικές εμπειρίες χρήστη.

Σε επίπεδο λειτουργίας, η Lenovo χρησιμοποιεί τεχνητή νοημοσύνη σε όλο το φάσμα της διαδικασίας κατασκευής, της αλυσίδα εφοδιασμού και της εξυπηρέτησης πελατών, για να αυξήσει την αποτελεσματικότητα και τη λήψη αποφάσεων.

Όμιλος Solutions and Services (SSG): υψηλό περιθώριο κέρδους, ισχυρή ανάπτυξη

Η ευκαιρία

Τα επόμενα τρία χρόνια, η τάση του ψηφιακού και ευφυούς μετασχηματισμού θα συνεχίσει να οδηγεί σε ισχυρή αύξηση των παγκόσμιων δαπανών πληροφορικής, ειδικά στις υπηρεσίες πληροφορικής. Ταυτόχρονα, η συνολική ζήτηση για κάθετες λύσεις, συμπεριλαμβανομένης της έξυπνης πόλης, της έξυπνης κατασκευής, της έξυπνης εκπαίδευσης και του έξυπνου λιανικού εμπορίου, αναμένετε να έχουν σταθερή ισχυρή ανάπτυξη έως το 2026.

Απόδοση Q1 FY23/24

 • Η επιχειρησιακή μονάδα SSG κατέγραψε ισχυρή ανάπτυξη και υψηλή κερδοφορία, με έσοδα 1,7 δισεκατομμυρίων δολαρίων ΗΠΑ, αυξημένα κατά 18% από έτος σε έτος με υψηλό λειτουργικό περιθώριο άνω του 21%.
 • Οι υπηρεσίες υποστήριξης ήταν ο βασικός κινητήρας κέρδους, ενώ ταυτόχρονα σημειώθηκε σημαντική πρόοδος στην επέκταση των Managed Services και Projects and Solutions services, οι οποίες μαζί αποτελούν πλέον περισσότερο από το ήμισυ των εσόδων της SSG (αύξηση 4 μονάδες ετησίως- σε έτος).
 • Η SSG συνεχίζει να δημιουργεί ισχυρές ψηφιακές λύσεις στο χώρο εργασίας.

Βιώσιμη ανάπτυξη

Η επιχειρησιακή μονάδα SSG αγκαλιάζει την τάση του as-a-Service, στον ψηφιακό χώρο εργασίας, στις υπηρεσίες βιωσιμότητας και στο υβριδικό cloud, κλιμακώνοντας τις προσφορές των καινοτόμων συσκευών της και σχεδιάζοντας κάθετες λύσεις για να βοηθήσουν τους πελάτες να βελτιώσουν την εμπειρία και την παραγωγικότητα των εργαζομένων.

Infrastructure Solutions Group (ISG): παροχή ανάπτυξης σε βασικούς τομείς

Η ευκαιρία

Με γνώμονα την ισχυρή ζήτηση τεχνητής νοημοσύνης, η αναβάθμιση της υποδομής ΤΠΕ επιταχύνεται ακόμη περισσότερο. Αναμένεται επίσης ισχυρή ανάπτυξη στις υπηρεσίες, το edge και το εταιρικό λογισμικό.

Απόδοση Q1 FY23/24

 • Τα έσοδα μειώθηκαν από έτος σε έτος (1,9 δισεκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ, μειωμένα κατά 8% σε ετήσια βάση) λόγω της μειωμένης ζήτησης σε Cloud Service Provider (CSP), των περιορισμών GPU που επηρεάζουν την ζήτηση τεχνητής νοημοσύνης, αλλά και της πιο αργής από την αναμενόμενη μετάβαση του κλάδου στην πλατφόρμα επόμενης γενιάς.
 • Η ISG πέτυχε υπερ-ανάπτυξη στους τομείς Storage, Software, Services, and High-Performance Computing (HPC) – με το Storage να επιτυγχάνει τριψήφια ανάπτυξη από έτος σε έτος, καθιστώντας τη Lenovo τον 4ο μεγαλύτερο πάροχο αποθήκευσης στον κόσμο.
 • Η ISG συνεχίζει να διαπρέπει στην τεχνητή νοημοσύνη, με τριψήφια ανάπτυξη το δεύτερο εξάμηνο του 2022 και την έρευνα του κλάδου να κατατάσσει την επιχείρηση στην τρίτη θέση στον κόσμο για την υποδομή hardware τεχνητής νοημοσύνης.

Βιώσιμη ανάπτυξη

 • Η Lenovo θα συνεχίσει να επενδύει στην ανάπτυξη υποδομής AI-ready και AI-optimized, όπως το AI Edge, το AI Hybrid Cloud, αλλά και servers & storage που να μπορούν να  υποστηρίξουν τον όγκο εργασίας  που είναι αναγκαίος για το AI.
 • Η ISG παραμένει επικεντρωμένη στην επέκταση του οράματός της ως ο πιο αξιόπιστος συνεργάτης υποδομής για τους πελάτες στον ψηφιακό και έξυπνο μετασχηματισμό τους.

Intelligent Devices Group (IDG): διατήρηση της ηγεσίας

Ευκαιρία

Ενώ η αγορά των έξυπνων συσκευών παραμένει υπό πίεση, υπάρχουν νέες ευκαιρίες στην αγορά των έξυπνων χώρων και της επόμενης γενιάς συσκευών τεχνητής νοημοσύνης.

Απόδοση Q1 FY23/24

 • Τα έσοδα μειώθηκαν από έτος σε έτος στα 10,3 δισεκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ (μείωση 28% από έτος σε έτος) λόγω των προκλήσεων της αγοράς, αλλά η Lenovo διατήρησε τη θέση Νο. 1 της παγκόσμιας αγοράς στους υπολογιστές (23,2%).
 • Ο τομέας των smartphone πέτυχε ρεκόρ 10 ετών για τις ενεργοποιήσεις του πρώτου τριμήνου και ενίσχυσε περαιτέρω τις προσφορές premium και 5G με την κυκλοφορία της νέας οικογένειας motorola razr.
 • Επέδειξε μεγάλες δυνατότητες ανάπτυξης σε τομείς έξυπνης συνεργασίας και έξυπνου σπιτιού.

Βιώσιμη ανάπτυξη

 • Δεσμευόμαστε να επενδύουμε στην καινοτομία για την δημιουργία μακροπρόθεσμης ανταγωνιστικότητας, συμπεριλαμβανομένης της κατασκευής της επόμενης γενιάς συσκευών τεχνητής νοημοσύνης.
 • Το τριετές σχέδιο ανάπτυξης των smartphone συμβάλλει στην επίτευξη κορυφαίας ανάπτυξης στις αγορές της Βόρειας Αμερικής και της Λατινικής Αμερικής, καθώς και στην ανάπτυξη σε ολόκληρη την περιοχή Ασίας-Ειρηνικού και EMEA.
 • Η IDG συνεχίζει να επεκτείνεται σε ένα πιο διαφοροποιημένο χαρτοφυλάκιο έξυπνων συσκευών, συμπεριλαμβανομένων εμπλουτισμένου λογισμικού και υπηρεσιών για την περαιτέρω ανάπτυξη του οικοσυστήματος IDG.