05/01/2022
04/01/2022

Στο πλαίσιο της CES 2022 που πραγματοποιείται στο Las Vegas από τις 5 έως τις 7 Ιανουαρίου η Lenovo ανακοίνωσε μια νέα σειρά φορητών υπολογιστών ThinkPad οι οποίοι χαρακτηρίζονται από εντυπωσιακά προοδευτικό σχεδιασμό που ανατρέπει τα δεδομένα, εισάγοντας νέα χρώματα και υλικά για την κορυφαία σειρά επαγγελματικών laptop.

Τα νέα ThinkPad Z13 και Z16 χαράσσουν μια σύγχρονη σχεδιαστική φιλοσοφία που στοχεύει σε ένα διαφορετικό επαγγελματικό κοινό. Ο νέος, εντυπωσιακός σχεδιασμός αντικατοπτρίζει τις μεταβαλλόμενες τάσεις απέναντι στην τεχνολογία, την επίδραση που αυτή ασκεί στο περιβάλλον καθώς και την προέλευση των πρώτων υλών. Ο σχεδιασμός δεν στοχεύει μόνο στο να προσφέρει πολυτελείς χρωματικές επιλογές, που τονίζουν την προσωπικότητα του χρήστη, αλλά παράλληλα ενσωματώνει υλικά με βελτιωμένο οικολογικό αποτύπωμα, όπως το ανακυκλωμένο αλουμίνιο ή η ανακυκλωμένη μαύρη δερματίνη. Η οικολογική συνείδηση επεκτείνεται και στη συσκευασία, η οποία αποτελείται από 100% ανακυκλώσιμες και κομποστοποιήσιμες ύλες, όπως το μπαμπού και το ζαχαροκάλαμο, ενώ ο μετασχηματιστής χρησιμοποιεί σε ποσοστό 90% από ανακυκλωμένα καταναλωτικά προϊόντα (Post-Consumer Content, PCC).

Τα ThinkPad Z13 και Z16 συγκαταλέγονται μεταξύ των πρώτων φορητών υπολογιστών που αξιοποιούν τις δυνατότητες της τελευταίας γενιάς επεξεργαστών AMD Ryzen PRO 6000 Series για φορητές συσκευές, με τον επεξεργαστή ασφαλείας Microsoft Pluton. Επιδόσεις και χαρακτηριστικά ασφαλείας συμβαδίζουν πλήρως, ενώ η μεθοδολογία ασφαλείας που ακολουθεί η Lenovo – όπου τα χαρακτηριστικά ασφαλείας ενσωματώνονται ήδη από τον σχεδιασμό του εκάστοτε προϊόντος – ενισχύεται περαιτέρω χάρη στη συνεργασία AMD και Microsoft. Οι νέοι επεξεργαστές AMD Ryzen 6000 είναι οι πρώτοι επεξεργαστές x86 που ενσωματώνουν τον επεξεργαστή ασφαλείας Microsoft Pluton, εξασφαλίζοντας ένα ισχυρό πλαίσιο προστασίας που ξεκινά από την ίδια τη συσκευή και επεκτείνεται μέχρι το cloud, στους υπολογιστές με λειτουργικό σύστημα Windows 11 προστατεύοντας την ταυτότητα του χρήστη, τα δεδομένα και τις εφαρμογές.  

Αποκλειστική συνεργασία Lenovo και AMD

Εκτός αυτού, Lenovo και AMD έχουν συνεργαστεί προκειμένου να παρουσιάσουν μια σχεδιαστική πρόταση που βρίσκεται στην αιχμή της τεχνολογίας, βελτιστοποιώντας όλες τις πτυχές του συστήματος, από τον επεξεργαστή και τα επιμέρους στοιχεία, μέχρι το λογισμικό. Το ThinkPad Z13, συνδυασμένο με τον επεξεργαστή AMD Ryzen 7 PRO 6860Z3, αποκλειστικά διαθέσιμο στη Lenovo, προσφέρει ασυναγώνιστη εμπειρία συνεργασίας. Ο επεξεργαστής είναι ειδικά σχεδιασμένος ώστε να προσφέρει άριστες ηχητικές και οπτικές επιδόσεις, να μεγιστοποιεί την ταχύτητα απόκρισης και να εξασφαλίζει εκπληκτική διάρκεια μπαταρίας σε εφαρμογές όπως το Teams και το Zoom. To ThinkPad Z16 προσφέρει επίσης τη δυνατότητα ενσωμάτωσης της νέας κάρτας γραφικών AMD Radeon RX 6500M, η οποία αξιοποιεί τις προηγμένες τεχνολογίες της AMD που εκτοξεύουν την παραγωγικότητα, επιτρέποντας τη δημιουργία προηγμένου περιεχομένου αλλά και απρόσκοπτου gaming. Σε συνδυασμό με τους επεξεργαστές Ryzen, η λειτουργία AMD Smart Shift Max παρέχει άμεση ενίσχυση της ισχύος τόσο του επεξεργαστή όσο και της κάρτας γραφικών, ενώ η λειτουργία Smart Shift Eco είναι σχεδιασμένη να μεγιστοποιεί την αποδοτικότητα της μπαταρίας.

Η σχεδίαση συναντά τη λειτουργικότητα

Στη σειρά ThinkPad Z έχουν ενσωματωθεί κορυφαία σχεδιαστικά και τεχνολογικά στοιχεία, προκειμένου να οδηγήσουν σε άλλο επίπεδο την εμπειρία χρήσης αυτών των συσκευών. Η μινιμαλιστική προσέγγιση είναι μια συνειδητά εκλεπτυσμένη και δελεαστική επιλογή. Οι οθόνες έχουν βελτιστοποιηθεί, με ιδιαίτερα λεπτά bezel και αναλογίες διαστάσεων 16:10. Οι ηχητικές και οπτικές δυνατότητες των τηλεδιασκέψεων ενισχύονται μέσα από τη νέα Communication Bar η οποία φιλοξενεί μια βελτιωμένη κάμερα FHD, με μεγαλύτερο αισθητήρα 1,4μm και διπλή συστοιχία μικροφώνων. Η διευρυμένη επιφάνεια αφής από γυαλί, στα 120mm, η οποία καταλήγει απόλυτα αρμονικά στην επίσης γυάλινη θέση ανάπαυσης των χεριών, έρχεται να προσφέρει ταχύτατη και απλή εισαγωγή εντολών.  Όσοι είναι εξοικειωμένοι με το χαρακτηριστικό, κόκκινο TrackPoint, θα διαπιστώσουν πως αυτό διαθέτει μια επιπλέον λειτουργία: ένα διπλό «χτύπημα» στο TrackPoint ενεργοποιεί το Communication Quick Menu, προσφέροντας άμεση πρόσβαση στις ρυθμίσεις της κάμερας και του μικρόφωνου.

Πρέπει να τονιστεί εδώ πως τα Ζ13 και Ζ16, όπως όλα τα προϊόντα που φέρουν το όνομα ThinkPad, υποβάλλονται σε αυστηρούς, ποιοτικούς ελέγχους, αλλά και διεξοδικές δοκιμές κατά τα πρότυπα MIL-Spec 810H, με τις διαδικασίες αυτές να αποτελούν θεμελιώδες βήμα στη διαδικασία ανάπτυξης των προϊόντων της κορυφαίας αυτής σειράς, ιδίως όταν χρησιμοποιούνται νέα υλικά.

Τεχνολογίες αιχμής

Ακόμη και η παραμικρή λεπτομέρεια έχει σχεδιαστεί για συγκεκριμένο λόγο, με τα ThinkPad Z13 και Ζ16 να αριστεύουν στην παροχή καλύτερων αποτελεσμάτων για τους τελικούς χρήστες.

Στα σημαντικότερα στοιχεία περιλαμβάνονται τα εξής:

 • Ανακυκλωμένη μαύρη δερματίνη και αλουμίνιο, συσκευασία από ανακυκλώσιμο μπαμπού και ζαχαροκάλαμο
 • Μπάρα Επικοινωνίας (Communications Bar) η οποία ενσωματώνει κάμερα FHD με μεγαλύτερο αισθητήρα, ηλεκτρονικό κλείστρο προστασίας της ιδιωτικότητας και διπλή συστοιχία μικροφώνων
 • Την υψηλότερη αναλογία οθόνης προς σασί (STB) από κάθε προηγούμενο μοντέλο ThinkPad: 91,6% (Z13) και 92,3% (Z16)
 • Μεγαλύτερη επιφάνεια αφής ForcePad 120mm
 • Εξαιρετικές επιλογές οθονών, συμπεριλαμβανομένης μιας οθόνης αφής 2,8Κ OLED στο Ζ13 και 4Κ OLED στο Ζ16, με υποστήριξη Dolby Vision και χαμηλό μπλε φως
 • Σύστημα ηχείων Dolby Atmos με τεχνολογία ακύρωσης θορύβου Dolby Voice μέσω τεχνητής νοημοσύνης
 • Η νέα λειτουργία διπλής επαφής με το TrackPoint ενεργοποιεί το Communication QuickMenu, για άμεση πρόσβαση στις ρυθμίσεις κάμερας και μικροφώνου
 • Το Z13 βασίζεται σε επεξεργαστές AMD Ryzen PRO U-Series με ενσωματωμένα γραφικά AMD Radeon και επιπλέον τον επεξεργαστή ασφαλείας Microsoft Pluton. Το Z13 διατίθεται επίσης με επεξεργαστή AMD Ryzen PRO 6860Z, αποκλειστικά για τη Lenovo
 • To Z16 έχει επεξεργαστές AMD Ryzen PRO H-Series με ενσωματωμένα γραφικά AMD Radeon ή προαιρετικά, με κάρτες γραφικών AMD Radeon RX 6500M, ενώ περιλαμβάνει και τον επεξεργαστή ασφαλείας Microsoft Pluton
 • Οι επεξεργαστές AMD Ryzen PRO 6000 Series με Qualcomm FastConnect 6900 προσφέρουν προηγμένες δυνατότητες διαχείρισης και κορυφαία συνδεσιμότητα Wi-Fi στα μοντέλα Ζ13 και Ζ16. Επιπλέον, η τεχνολογία Qualcomm 4-stream Dual Band Simultaneous  (DBS) στους επεξεργαστές AMD Ryzen PRO 6000 Series επιτρέπει τη σταθερή σύνδεση Wi-Fi με ταχείς χρόνους απόκρισης, δυνατότητα που υποστηρίζεται από τα Windows 11
 • Προεγκατεστημένο λειτουργικό σύστημα Windows 11
 • Αναγνώστης δακτυλικού αποτυπώματος ενσωματωμένος στο πληκτρολόγιο, για ενισχυμένη ασφάλεια

«Αισθανόμαστε εξαιρετικά υπερήφανοι για την κληρονομιά του ονόματος ThinkPad, όμως δεν υπάρχουν περιθώρια επανάπαυσης, καθώς καταβάλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια να ενθουσιάσουμε τόσο τους νέους όσο και τους υφιστάμενους πελάτες μας. Η καινοτομία συνιστά αναπόσπαστο κομμάτι του DNA μας, από το σχεδιασμό και την ανάπτυξη, μέχρι την κατασκευή και την εφοδιαστική αλυσίδα. Στόχος μας είναι να συνεχίσουμε να πρωτοπορούμε, να τολμάμε αλλαγές και να συνεργαζόμαστε στενά με κορυφαίους συνεργάτες όπως η AMD και η Microsoft, προκειμένου να παρουσιάζουμε καινοτόμα και ασφαλέστερα προϊόντα, όπως τα ThinkPad Z13 και Z16, υπολογιστές σχεδιασμένους να υπερβαίνουν τις ανάγκες των πελατών, τρέχουσες και μελλοντικές», δήλωσε ο Jerry Paradize, vice president, Global Commercial Product Portfolio, Lenovo PC and Smart Devices.

«Η τεχνολογία AMD PRO προσφέρει ένα ολοκληρωμένο σύνολο χαρακτηριστικών που είναι απαραίτητα για τις σύγχρονες επιχειρήσεις. Είμαστε ενθουσιασμένοι που συνεργαζόμαστε με τη Lenovo προκειμένου να παρουσιάσουμε τους πρώτους επεξεργαστές x86 παγκοσμίως με ενσωματωμένο τον επεξεργαστή ασφαλείας Microsoft Pluton, μέσα από την ολοκαίνουργια σειρά προϊόντων ThinkPad. Τα μοντέλα της σειράς ThinkPad Z με τεχνολογία AMD PRO εξασφαλίζουν στους χρήστες τη δυνατότητα να λειτουργούν με σιγουριά στο νέο υβριδικό περιβάλλον εργασίας, ταχύτατα, αξιόπιστα και με ασφάλεια», ανέφερε με τη σειρά του ο Jason Banta, CVP and General Manager, OEM Client Computing, AMD.

«Η υβριδική εργασία αποτελεί τη νέα πραγματικότητα, με τους χρήστες να αναζητούν νέα επίπεδα συνεργασίας και ασφάλειας. Για πρώτη φορά σε επαγγελματικό laptop, ο επεξεργαστής ασφαλείας Microsoft Pluton, ενσωματωμένος στους επεξεργαστές AMD Ryzen PRO 6000 Series στα μοντέλα ThinkPad Z13 και Z16 με Windows 11 θα συνδράμει στην προστασία της ταυτότητας του χρήστη, των δεδομένων και των εφαρμογών, κατά τη μετάβαση από τον υπολογιστή στο cloud. Ο ισχυρός συνδυασμός αυτών των τεχνολογιών θα βοηθήσει τους χρήστες να ενισχύσουν την παραγωγικότητα και τη συνεργασία τους, έχοντας τη βεβαιότητα πως παραμένουν θωρακισμένοι απέναντι σε σύνθετες επιθέσεις, υφιστάμενες και μελλοντικές», τόνισε ο David Weston, partner director of enterprise and OS Security, Microsoft Corp.