Το Computable είναι ένα διακεκριμένο website και περιοδικό που εστιάζει στους επαγγελματίες των ΤΠΕ στην Ολλανδία. Κάθε χρόνο διοργανώνει τα Computable Awards, στα οποία αναδεικνύονται οι πιο αξιόλογες εταιρίες, projects και επαγγελματίες του χώρου. Η Lenovo βρίσκεται μεταξύ των υποψηφίων των Computable Awards του 2021, στην κατηγορία Sustainability & CSR.

Η ενέργεια που έφερε στη Lenovo αυτή την υποψηφιότητα είναι η υπηρεσία αντιστάθμισης διοξειδίου του άνθρακα (Lenovo CO2 Offset Services). Η πρωτοβουλία της Lenovo δίνει την ευκαιρία στους πελάτες να πραγματοποιήσουν αγορές φιλικές προς το περιβάλλον. Αποκτώντας προϊόντα από τις σειρές Think, οι πελάτες μπορούν να επιλέξουν να αντισταθμίσουν το περιβαλλοντικό αποτύπωμα των νέων προϊόντων τους μέσα από μία ευρεία λίστα εγκεκριμένων από τον ΟΗΕ προγραμμάτων αντιστάθμισης εκπομπών. Για κάθε προϊόν το οποίο θα επιλέξουν να συμπεριλάβουν στο πρόγραμμα, οι πελάτες λαμβάνουν ένα πιστοποιητικό που επιβεβαιώνει την αντιστάθμιση των εκπομπών.

Η υπηρεσία αντιστάθμισης διοξειδίου του άνθρακα της Lenovo ξεκίνησε την πιλοτική της λειτουργία τον Φεβρουάριο του 2020 από τις Σκανδιναβικές χώρες. Η υπηρεσία επεκτείνεται αυτή τη στιγμή και σε άλλες περιοχές, όπως Ευρώπη, Μέση Ανατολή, Ασία-Ειρηνικός και Βόρεια Αμερική. Το Lenovo CO2 Offset Services είναι ένα από τα πρώτα έργα του είδους του στην βιομηχανία του IT. Μέσω αυτού μπορεί να γίνει πιο εύκολα αντιληπτή η περιβαλλοντική επίπτωση που έχει ένα προϊόν, ενώ οι εταιρικοί πελάτες έχουν έναν απλό και ξεκάθαρο τρόπο συνεισφοράς σε ένα πιο βιώσιμο μέλλον.

Για να υπολογιστεί το περιβαλλοντικό αποτύπωμα ενός προϊόντος, η Lenovo λαμβάνει υπόψη της τις εκπομπές που δημιουργούνται κατά την κατασκευή, κατά τη μεταφορά, αλλά και κατά την εκτιμώμενη χρήση του για ένα διάστημα πενταετίας. Αυτός ο όγκος εκπομπών μπορεί μετά να αντισταθμιστεί μέσα από τα συνεργαζόμενα προγράμματα που θα επιλέξουν οι πελάτες.

Η πρωτοπορία αυτής της υπηρεσίας είναι και ο λόγος που η Lenovo είναι υποψήφια στην κατηγορία Βιωσιμότητας και Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης των Ολλανδικών Computable Awards. Οι νικητές των Computable Awards 2021 αναμένεται να ανακοινωθούν στις 2 Νοεμβρίου.