Ο κορονοϊός ήρθε να αλλάξει τη ζωή μας και σε ό,τι έχει να κάνει με την πληροφορική. Σε κάποιους τομείς αναγκαστήκαμε να κάνουμε πράγματα που σε διαφορετικές συνθήκες μπορεί να καθυστερούσαν ακόμη στα… γρανάζια της γραφειοκρατίας. Δημιούργησε όμως και ανησυχίες, κυρίως σε ό,τι αφορά στην κυβερνοασφάλεια.

Το «γιατί» υπάρχει αυτή η ανησυχία, προφανές. Με τις αποστάσεις να επιβάλλονται, με το… «μακριά και υγιείς» (κατά παράφραση της γνωστής ρήσης) να φέρνει στη ζωή μας την τηλεργασία. Με τους εργαζόμενους να δουλεύουν από μακριά, τίθεται το ζήτημα της κυβερνοασφάλειας, του πόσο θωρακισμένες είναι οι επιχειρήσεις. Φέρνει και μια ακόμα «ανάγκη»: να χαρτογραφηθεί επιτέλους το τεχνολογικό επίπεδο των εταιρειών στη χώρα. Να δημιουργηθεί, ας το πούμε έτσι, ένας ψηφιακός χάρτης. Να ξέρουμε που… πάμε.

Σε όλα αυτά τα «πρέπει» απαντά η έρευνα της Lenovo «Driving The Way Forward: Digital Transformation & Security in the Covid-19 era», η οποία αντικατοπτρίζει τη σημερινή εικόνα της ψηφιακής πραγματικότητας στην Ελλάδα. Η έρευνα πραγματοποιήθηκε το διάστημα Ιουνίου-Ιουλίου 2020 από τη Focus Bari και τα πολύ ενδιαφέροντα ευρήματά της παρουσιάζει η ειδησεογραφική ιστοσελίδα newsit.gr.

Διαβάστε την αναλυτική παρουσίαση της έρευνας από το NewsIT εδώ.