Στην εβδομαδιαία εκπομπή «Τα Νέα των Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων» παραβρέθηκε ο Παναγιώτης Μακρυνιώτης, Γενικός Διευθυντής της Lenovo για την Ελλάδα και την Κύπρο. Εκεί συνομίλησε με τον Νίκο Υποφάντη για τα ευρήματα της έρευνας «Driving The Way Forward: Digital Transformation & Security in the Covid-19 era».

Η έρευνα πραγματοποιήθηκε από τη Focus Bari, για λογαριασμό της Lenovo, το διάστημα Ιουνίου-Ιουλίου 2020. Οι τομείς τους οποίους εξετάζει είναι τρεις: τα θέματα της εργασίας από απόσταση, η κυβερνοασφάλεια, και η χαρτογράφηση του τεχνολογικού επιπέδου των εταιρειών στη χώρα. Στην κυριακάτικη εκπομπή του ΣΚΑΪ, η οποία προβλήθηκε στις 4 Οκτωβρίου, ο Παναγιώτης Μακρυνιώτης σχολίασε και τους τρεις.

Πρώτα όμως είχαμε το σχόλιο του κυρίου Μακρυνιώτη για τους λόγους που πραγματοποιήθηκε η έρευνα αυτή. Όπως δήλωσε ο General Manager της Lenovo Ελλάδας και Κύπρου, το βασικό κίνητρο πίσω από αυτή την έρευνα ήταν οι πρωτοφανείς αλλαγές στο χώρο της υγείας και της οικονομίας και το καθήκον που νιώθει η Lenovo, ως ο νούμερο 1 κατασκευαστής υπολογιστών παγκοσμίως, να σταθεί δίπλα στις επιχειρήσεις. Στο σημερινό γρήγορα εναλλασσόμενο κλίμα, οι νέες πληροφορίες που παρέχει η έρευνα θα βοηθήσουν τη συνεργασία της Lenovo με τις επιχειρήσεις, για τη δημιουργία μίας στρατηγικής με βάση τα σημερινά αλλά και τα μελλοντικά δεδομένα.

Lenovo Makryniotis Interview Skai 02

Περνώντας στα αποτελέσματα της έρευνας, πρώτα από όλα παρουσιάστηκαν τα πιο ενδιαφέροντα ευρήματα γύρω από τον ψηφιακό χάρτη των επιχειρήσεων. Τόσο ο Νίκος Υποφάντης όσο και ο Παναγιώτης Μακρυνιώτης στάθηκαν στο πολύ υψηλό ποσοστό χρήσης σταθερών υπολογιστών στη χώρα μας, την ώρα που προάγεται η τηλε-εργασία. Η Ελλάδα φαίνεται να υπολείπεται σε αυτό το κομμάτι σε σχέση με την υπόλοιπη Ευρώπη .

Τα αποτελέσματα της έρευνας χαρτογράφησαν για πρώτη φορά και τη χρήση refurbished υπολογιστών. Ένα 35% των επιχειρήσεων χρησιμοποιεί ανακατασκευασμένα PC, κάτι που σημαίνει πως θυσιάζεται ένα μέρος της παραγωγικότητας και της ασφάλειας, λόγω του παλαιότερου hardware και software. Όταν περίπου το 1/4 των επιχειρήσεων που ρωτήθηκαν αντιμετώπισαν ένα τουλάχιστον περιστατικό παραβίασης την τελευταία διετία, η ασφάλεια των συστημάτων, μέσα από τη χρήση up to date λύσεων, είναι ένα ζήτημα που πρέπει να απασχολεί κάθε εταιρία.

Σχολιάζοντας τα ευρήματα σχετικά με την τηλε-εργασία, στη μετά lockdown εποχή παρατηρήθηκε διπλασιασμός του ποσοστού των εργαζομένων που δουλεύουν από το σπίτι.

Συμπερασματικά, ο κύριος Μακρυνιώτης επισήμανε πως τα νέα μοντέλα εργασίας που δημιουργούνται απαιτούν από τις επιχειρήσεις να επιδείξουν μεγαλύτερη ευελιξία. Επιβάλλεται η χρήση σύγχρονου, φορητού εξοπλισμού από εδώ και πέρα.

Παρακολουθήστε ολόκληρη την συζήτηση του Παναγιώτη Μακρυνιώτη με το Νίκο Υποφάντη στην εκπομπή «Τα Νέα των Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων» στο παρακάτω βίντεο: